A

Anatómiai

Anatómiai kesztyűről akkor beszélünk, amikor a bal illetve a jobb kézhez külön forma létezik.

ATEX

Az ATEX zónák olyan területek, amelyeken belül az oldószer- vagy porkoncentráció robbanásveszélyes állapotot hozhat létre. Az ATEX területeken használt kesztyűk általában „ATEX kesztyű” néven ismertek.

_

Áteresztési idő

Amennyi idő a vegyi anyagnak ahhoz kell, hogy molekuláris szinten áthatoljon a kesztyűn. Egyes esetekben szemmel nem látható a kesztyű károsodása.

B

Bolyhos

Pamut alapú textilszálak borítják a kesztyű belsejét. Bolyhos tapintás, jó izzadságfelszívó képesség.

Butil

A butil kiváló vegyszerállóságot biztosít ketonok, savak, észterek és aminszármazékok ellen. Ez egy hajlékony és elasztikus szintetikus anyag, amely a felhasználónak jó kézügyességet biztosít, ha az anyag nem túl vastag. Mivel elég drága, speciális rendeltetésű polimerként osztályozzák, és nagyon magas, célzott vegyszerek elleni védelmet igénylő alkalmazásokra tartják fenn.

Megjegyzés: a butil mechanikai tulajdonságai gyengék, ha vegyszeres környezetben erős igénybevételnek van kitéve. Ilyen körülmények között pamuttal bélelt vastag kesztyű ajánlott, mivel az erősíti a kesztyű mechanikai tulajdonságait, így tartósságát is. Ezen kívül a butil nem használható aromás vagy klórozott oldószerekkel fennálló hosszú érintkezés esetén sem, mivel ezek az anyag gyors tönkremenetelét idézik elő.

D

DMF

A dimetil-formamid (azaz DMF) a vegyipar számos alkalmazásában használt oldószer.  A DMF-et használják a poliuretánból (PU) és származékaiból készült kesztyűk gyártási folyamatában is. A DMF olyan vegyi anyag, amely a használat során belélegezhető vagy a bőrön át felszívódhat. Belélegezve és a bőrrel érintkezve káros anyagnak minősül.  A hosszú távú vagy ismétlődő expozíció esetén a DMF hatással lehet a májra. Számos országban meghatározták a munkahelyi expozíció határértékeit, és ezek a határértékek a levegőben lévő maximális koncentrációt adják meg, aminek a MAPA poliuretán kesztyűi megfelelnek.

A DMF-expozíció kockázatának teljes felszámolása érdekében a MAPA a nitril kesztyűk teljes termékskáláját kínálja (Ultrane 553, Ultrane 562, Krynit 563, Krynit 582 stb.), valamint egy vízbázisú poliuretán kesztyűt (Ultrane 555: ezt a kesztyűt úgy gyártják, hogy a DMF oldószert vízzel helyettesítik).

E

elektromos ellenállás

Az elektromos ellenállás az anyagok egyik alapvető tulajdonsága, amely számszerűsíti, hogy mennyire erősen képes ellenállni az elektromos áramnak vagy mennyire vezeti azt. Az elektromos ellenállás SI mértékegysége az ohm (Ω).
Megjegyzés: Az ellenállás a páratartalomtól függ. Minél magasabb a páratartalom, annál alacsonyabb az ellenállás (mivel a páratartalom vezető).

EPA

ESD által védett terület, ahol töltéselvezető felszerelésre van szükség

ESD

Elektrosztatikus kisülés (ESD)

ESDS

Az ESDS egy olyan elektronikus alkatrész, amelyben az ESD kárt tehet.

Az ESD-érzékeny eszközök kezelésére kifejlesztett kesztyűk általában „ESD kesztyű” néven ismertek.

F

FEDÉSI - TEKERÉSI TECHNIKA

Ezt a technikát az elvágott technikai szálak okozta bőrirritáció csökkentésére használjuk. A durva rostokat kényelmesebb szállal tekerjük körbe, így optimális kényelmet biztosítunk a felhasználóknak.

Fluoroelasztomer

A fluorelasztomer egy nagyteljesítményű polimer, amely aromás oldószerekkel, kénbázisú vegyszerekkel és aminokkal fennálló hosszantartó érintkezés során ajánlott.

A Mapa Professional többrétegű technológia különösen hajlékony, nagy vegyszerállóságú fluorelasztomer kesztyűket hoz létre. 

A fluorelasztomer drága anyag. Speciális rendeltetésű polimerként osztályozzák, és nagyon magas, célzott vegyvédelmet igénylő alkalmazásokra tartják fenn. 

Figyelem: a fluorelasztomer nem javasolt ketonokkal, szerves savakkal és acetátokkal fennálló hosszú érintkezés esetén.

H

Hintőporos

Megkönnyíti a kesztyű fel- és lehúzását a kesztyű vastagságának megnövelése nélkül.

HR

K

Károsodási mutató

A kesztyű fizikai tulajdonságainak megváltozásával járó károsodás mértéke (pl. lágyulás, megkeményedés stb.).

Kétkezes

A kétkezes kesztyűk akár az egyik, akár a másik kézre is felhúzhatók; ez főképp a vékony kesztyűk esetén jellemző.

Klórozott

A kesztyű fel- és lehúzását a vastagság növelése nélkül megkönnyítő felületkezelés, amelyhez nem szükséges hintőpor. Csökkenti az allergia fellépésének kockázatát a természetes latexből készült kesztyűknél.

Kötött alap

A komfortérzetet növelő pamut vagy szintetikus anyagú kötött belső. Különösen alkalmas hosszan tartó feladatokhoz.

L

LAPOLÁSI TECHNIKA

Ezzel a technikával tesszük kényelmesebbé a kesztyű belsejét. Lehetővé teszi a kötésminta strukturálását: a két kötött szálból a lágyakat a kesztyű belseje felé, a technikai szálakat a kesztyű külseje felé irányítjuk.

N

Neoprén

A neoprén egyedülálló többfunkciós polimer, mivel rendkívül hajlékony, miközben kiválóan ellenáll a vegyszereknek. A neoprén jó vegyszerállóságot kínál savak, lúgok, olajok, zsírok, alkoholok, ásványolaj termékek, ketonok, alifás oldószerek és számos ipari gáz és gőz esetén. Emellett hajlékony anyag, így jó kézügyességet és kényelmet biztosít.

Kiváló hővédő tulajdonságokkal rendelkezik, így (hideg vagy forró) kontakt szigetelést és tűzállóságot kínál (lángok közelében alkalmazható). Emellett hosszú az élettartama, mivel nem romlanak a tulajdonságai ha hosszú ideig éri fény, ózon, UV-sugárzás stb.

Másrészről ki kell emelni, hogy a neoprén mechanikai tulajdonságai gyengék, ha vegyszeres környezetben nagy igénybevételnek van kitéve. Ilyen körülmények között pamuttal bélelt vastag kesztyű ajánlott, mivel az erősíti a kesztyű mechanikai tulajdonságait, így tartósságát is. A neoprén nem alkalmas erős oxidálósavakkal, illetve aromás vagy klórozott oldószerekkel fennálló hosszú érintkezés esetén, mivel ezek gyorsan károsítják a neoprént.

Nitril

A nitril vagy butadién-nitril kaucsuk (NBR) általában nagyon jó ellenállást kínál olajokkal, zsírokkal és szénhidrát-származékokkal, valamint aromás vagy klórozott oldószerekkel szemben.

Emellett a nitril súrlódás- és szúrásállósága is kiváló. Nem tartalmaz fehérjéket, és nagyon alacsony a gyorsító-tartalma, ezért a felhasználók nagyon jól tolerálják, különösen hosszantartó viselés esetén.

Másrészt a nitril természetesen merev elasztomer. A vastag nitrilkesztyűk korlátozhatják a kézügyességet.

Ezen kívül nem ajánlottak hideg környezetben (< -40°C), mivel ilyen hőmérsékleten a nitril megkeményedik, így a kesztyűt még nehezebb használni. Figyeljen arra, hogy a nitril ketonokkal, erős oxidálószerekkel, észterekkel vagy aldehidekkel fennálló hosszantartó érintkezés esetén nem ajánlott.

P

PVC

A PVC vagy polivinil-klorid jó ellenállást biztosít számos sav és lúg ellen, és jó mechanikai ellenállást tulajdonítanak neki, amikor a kesztyűt szövettel bélelik. A PVC nem tartalmaz allergéneket, például proteint vagy gyorsítót, így a felhasználók jól tolerálják.

A PVC olyan anyag, amelynek hosszú az élettartama, mivel nem hat rá, ha hosszabb ideig ki van téve fénynek, ózonnak, UV-sugárzásnak stb. A PVC kesztyűk ezért sokáig tárolhatók, anélkül, hogy a tulajdonságaik megváltoznának.

A PVC kesztyűk használata nem ajánlott olyan helyzetekben, amikor vegyszerekkel kerülhetnek kapcsolatba (ketonokkal, alkánokkal stb.). Ha ezekkel a termékekkel kerül kapcsolatba, akkor az a lágyítószer kioldásához vezethet, ezáltal a kesztyű megkeményedhet.

A PVC kesztyűk forró darabok (>80°C) megfogásához nem használhatók, mert akkor tönkremennek.

R

ResiComfort technológia:

Nagyteljesítményű bevonatolási technológia, mely a legnagyobb fokú tartósság mellett maximális kényelmet biztosít és hagyja a kezet lélegezni.

S

Statikus elektromosság

Elektromos töltés tárgyon vagy felületen történő felhalmozódása. A statikus elektromosság létrejöttéért elsődlegesen az emberek a felelősek: sétálnak a padlón, elmozdítanak egy tárgyat, és ezzel statikus elektromosságot állítanak elő.

T

Természetes latex

A természetes latex kivételes rugalmasságot és elasztikusságot nyújt. A természetes latexből készült kesztyűk felveszik a kéz formáját, így a felhasználó maximálisan használhatja kézügyességét és kihasználhatja a kesztyű nyújtotta kényelmet.

Ez a polimer jó mechanikus teljesítményt nyújt, minimális vastagság mellett is. Különösen jó a kopás- és szúrásállósága, ezen kívül számos savval, lúggal, alkohollal és ketonnal szemben nyújt jó ellenállást.

További előnye, hogy hideg környezetben is hajlékony marad.

Megjegyzés: Egyes ritka esetekben a természetes latexben található fehérjék allergiás reakciókat válthatnak ki. Ebben az esetben az erre érzékeny felhasználóknak szintetikus anyagok használatát javasoljuk, például nitril vagy neoprén kesztyűket.

A természetes latex nem ajánlott olajjal, zsírral, ásványolaj termékekkel, erős oxidálószerekkel és aromás vagy klóros oldószerekkel történő érintkezés esetén. A természetes latex tulajdonságai leromolhatnak, ha hosszabb ideig fény, UV-sugárzás vagy ózon éri.

Töltéselvezető

A töltéselvezető anyag képes megakadályozni a töltések felhalmozódását: elvezeti a töltéseket. Megjegyzés: Bár a köznyelv helytelenül „antisztatikus”-ként emlegeti, az „töltéselvezető” a helyes kifejezés.