Mi az EN 388 szabvány?

Ez a szabvány a mechanikai kockázatokkal, többek között kopással, vágással, szakadással és szúrással szemben védelmet nyújtó kesztyűkre vonatkozik. Szükség volt a szabvány felülvizsgálatára, mivel a vágásvédelmi teszt (Couptest) nem tette lehetővé a nagy ellenállású kesztyűk teljesítményének megfelelő besorolását.

A változások vágásvédelem

Korábban

A kesztyű vágásvédelmének értékelésére alkalmazott módszer jelenleg a Couptest. A módszer a minta kis nyomással (5 N/körülbelül 500 g) történő átvágásához szükséges ciklusok (előre- és visszamozgások) számát méri.

Most

A Couptest módszer sokkal megbízhatóbbá vált a penge jobb vezérlésének köszönhetően. Amennyiben a kesztyű anyagától a penge életlenné válik, az EN ISO 13997 lesz a referenciateszt. A piktogram alatti ötödik karakter azért jelent meg, hogy jelezze az ISO 13997 szabvány szerinti vágási szintet. Amennyiben a penge nem válik életlenné, a Couptest teszt marad a referenciateszt, továbbá lehetőség van az ISO 13997 teszt teljesítményének jelentésre. A MAPA Professional már egy sokkal megfelelőbb tesztet használ a nagy vágásvédelemmel rendelkező kesztyűk értékelésére, az ISO 13997 tesztet.

 

Súrlódásállóság

A súrlódási tesztet új súrolópapírral kell végezni (Klingspor PL31B 180 grit), amely a korábban használtnál sokkal megbízhatóbb minőségű papír.                                                         

Új: Külső hatások elleni védelem

Új, az EN 13594: 2015 szabványnak megfelelő teszt, amely lehetővé teszi a külső hatások elleni védelem kijelentését. Amennyiben a kesztyű átmegy a teszten a „P” betű jelenik meg a piktogram alatti öt karakter után

What are the performance levels for each test ?

Töltse le a dokumentációt

EN 388 szabvány átdolgozása

Letöltés