Miért van szükség az egyéni védőfelszerelésekre vonatkozó szabályozásokra?

Minden védőkesztyű egyéni védőfelszerelésnek minősül,ezért jelenleg a 89/686 számú európai irányelvnek kell megfelelniük

A jelen európai irányelv célja az, hogy biztosítsa az egyéni védőfelszerelések felhasználójának munkahelyi biztonságát, így javítsa a közegészséget.

Ez azt jelenti, hogy az egyéni védőfelszerelésnek a megfelelő védelmi szinttel kell rendelkeznie, valamint nem veszélyeztetheti a felhasználó egészségét.

 A fenti követelmény elérése érdekében egy harmonizált európai szabvány lesz érvényes az egyéni védőfelszerelésekre. Ez a szabvány az egyéni védőfelszerelések védelmi teljesítményének szabályozását, valamint a felhasználó kényelmét és elégedettségét célozza meg.

Emellett azt is lehetővé teszi, hogy a vállalatok szabadon forgalmazzák az egyéni védőfelszereléseket az Európai Unión belül, és a verseny torzulásainak elkerülése érdekében megakadályozzák azt, hogy a gyártók csökkentsék a szükséges védelmi szintet.

Miért van szükség az irányelv felülvizsgálatára?

Jelenleg: 89/686 számú irányelv

Ez az irányelv elavult. 1989-ben hozták létre, tehát már több mint 25 éves!

Így az új technológiákra már nem alkalmazható könnyen. Ráadásul kizárólag az Európai Unió tagállamaira vonatkozik.

Az irányelv alkalmazása során néhány hiányosságra és következetlenségre is rámutattak.

Az irányelvet az országos jogalkotásba is átültették,azért az egyéni védőfelszerelésekről szóló jogszabályok országonként eltérőek.

 

A jövőben: a 2016/425 számú szabályozás

A szabályozás 2018. április 21-től érvényes.

A 89/686 számú irányelv hatálya ezzel a dátummal megszűnik.

Ez az Európai Unió valamennyi állampolgárára érvényes.

Az irányelvet nem szükséges átültetni az országos jogalkotásba, így az Európai Unió valamennyi országára azonos követelményeket ró.

A szabályozás időzítése